Leke Tedavisi
Cilt yapısı; yaş alma, güneş, hava kirliliği, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı gibi pek çok nedene bağlı olarak her geçen yıl DNA hasarına karşı daha korumasız hale gelir. Hasarın yıllar içinde bu birikimine bağlı olarak, güneşle anlık bir temasta birdenbire cildimizde leke oluşumu gözlenebilir.
Leke tedavisi uzun, hatta kimi zaman hücre hasarının yalnızca kontrol altında tutulabilecek noktaya kadar geriletilebildiği bir tedavidir. Bu nedenle tedavide birincil öncelik, leke hücrelerinin hasar almadan sağlıklı kalmasını sağlamak olmalıdır.
Tedavi başarısı, hasarın boyutu ve melanositlerdeki DNA tamirinin ne kadar mümkün olduğu ile birebir ilişkilidir. Tedavi yönteminde ise, lekenin sebebi, deride bulunduğu katman ve birikme şekli belirleyicidir. Örneğin kronik bir leke hastalığı olan melasma uzun ve tedavi sonrası sürekli bir koruma gerektirirken, güneş lekeleri, lazerle çok daha kısa sürelerde ve hızla tedavi edilebilmektedir. Tüm leke tedavilerinde dikkat edilmesi gereken nokta ise, tedavi sonrası postinflamatuar hiperpigmentasyon, yani travma lekesi oluşmamasıdır.