Yaz mevsimi başladı.
Yaz ile birlikte açık alanlarda geçirdiğimiz zamanlarda başladı. Ancak güneş ışıklarının derimizde oluşturduğu erken yaşlanmadan, kırışıklıklardan ve deri kanserlerinden korunmamız gerektiğini unutmamalıyız. Güneşten korunmak için uygulayacağınız basit yöntemlerle yazın keyfini çıkartabilirsiniz.
Güneş koruyucuları
Derimizin erkenden yaşlanmasını önlemek için güneş koruyucuları sadece yaz aylarında değil, tüm mevsimlerde kullanmalı. Bulutlu günlerde bile dışarı çıkmadan 15 dakika önce kıyafetlerin kapatmadığı tüm alanlara güneş korucusu sürülmeli.
Çok sayıda güneş koruyucu çeşitleri mevcut. Nemlendiriciler ve makyaj ürünlerinin içinde bulunan güneş korucuları genellikle SPF 15 içerir ve bu ürünler dışarı çıkmayan yada kapalı alanlarda çalışanlar için kısmen koruma sağlar. Ancak açık alanlarda zararlı güneş ışınlarına karşı yetersiz kalacaklardır.
İdeal güneş koruyucuları SPF 30 ve üzerinde olan ürünlerdir. Korucuların hem UVB hem de UVA ışınlarından koruyabilmesi gerekmektedir. UVB ışınları güneş yanıkları oluştururken UVA ışınları derinin yapısını bozmaktadır, bu yüzden güneş koruyucuları geniş spektrumlu olmalıdır. Titanium dioxide ve zinc oxide ürünlerinin güneş koruyucuların içeriğinde olması korucu etkisini artıracaktır.
Güneş koruyucularının etkili olabilmesi için önerilen miktarlarda sürülüp ve her 4 saatte tekrar edilmeli. Bazı güneş koruyucuları ise suya dayanıklı olarak üretilmiştir yani terli ve ıslak deride etkisini daha uzun koruyabilir. Bu sürede ürünün özelliğine göre 40 ile 80 dakika arasında değişebilir. Özelikle deniz tatillerinde güneş koruyucuları suya dayanıklı seçilmeli ve yüzme gibi ıslanılan durumlarda daha sık aralıklarla tekrar edilmeli.
Güneş koruyucularını doğru şekilde kullansak bile öğlen güneşinden tam olarak korunamamaktayız.
Gölgede kalın
Öğlen saatleri 11 ile 15 saatleri arasında direk güneş ışınlarının altında kalmayın. Bunu anlamanın pratik bir yöntemi ise gölgenize bakın. Sizden daha kısaysa gölge alanlarda kalın.
Şapka kullanın
Geniş şapkalar yüzü koruduğu gibi, kulakları ve enseyi de korumalıdır. Bu alanlar özellikle deri kanserlerinin sık görüldüğü yerlerdir.
Güneş gözlüğü
Güneş gözlüklerini alırken UVA ve UVB filtresinin olduğuna dikkat edin. Güneş gözlüğü kısarak bakmayı durdurduğu için göz etrafında kırışık görünümü engeller. Aynı zamanda göz çevresini güneş hasarından korur. İleri yaşlarda güneş ışınlarından dolayı katarakt gelişme riskini de azaltır.
Kıyafetleriniz ile korunun
Sık dokunulmuş kumaşlar ve koyu renkli kıyafetler güneş ışınlarından korunmaya yardımcıdır.
Su, kum ve karlı ortamlarda daha fazla korunun
Bu ortamlar güneş ışıklarını daha fazla yansıttıkları için güneş hasarını artıracaklardır.
D vitamin ihtiyacınızı sağlıklı beslenerek veya D vitamin takviyesi alarak sağlayın. Sabah 15 dakikalık güneş derinizden D vitamini üretilmesi için yeterli olacaktır.
Bronzlaşmak istiyorsanız bunun için üretilmiş bronzlaştırıcı kremler kullanınız. Solaryumlar yüksek güneş hasarı oluşturmaktadır. Ten renginiz bronzlaşsa bile güneşten korunmaya devam etmelisiniz.
American Academy of Dermatology aslında çok kolay olan bir krem kullanımını daha anlaşılır kılmak için bu kısa videoyu hazırlamış.