Lazer ile İz Tedavisi

Genital Lazer
02/06/2020
Konumuz Uçuk
Konumuz Uçuk!
04/06/2020

İz Tedavisi Nedir?

Derimiz kısaca, “dermis” dediğimiz alt ve “epidermis”, yani üst deri olarak adlandırdığımız iki ana yapıdan oluşmaktadır. Üst deri kendisini 1 ay gibi kısa bir sürede onarıp yenilerken, alt deride oluşan hasarların onarımı aylar, hatta yıllar alabilmektedir. Şayet bu onarım/yenilenme kontrollü ve yeterli düzeyde gerçekleşmezse, deri yüzeyinde çukur ve/veya kabartılar şeklinde izler oluşmaktadır.

İz tedavisinde en etkili yöntem, hiç şüphesiz derinin kendi kendini yenilemesi/onarmasıdır. Lazer ile iz tedavileri, işte bu noktada devreye girer. Tedavide yöntem; hasarın lazer ışınları ile kontrollü olarak yeniden yaratılması ve derideki doğal onarım sürecinin kontrollü şekilde yeniden başlatılmasıdır.

Peki nedir bu hasardan kasıt ve bahsedilen kontrol nasıl sağlanır?

 İz Tedavisinde Lazer Nasıl Çalışır?

İz tedavilerinde kullanılan Fraksiyonel Lazer sistemleri, ismini lazerin deriye olan atış şeklinden almaktadır. Fraksiyonel lazer atımları, ardışık atımlar şeklindedir. Ayarlanabilir dalga boyları ile deri altında noktalar halinde ısı adacıklar oluşturur. Tedavide bahsi geçen “oluşturulan hasar”, işte bu adacıklardır.

“Kontrollü hasar” oluşumundan kasıt ise; oluşturulan adacıkların (lazer noktalarının) birbirine olan mesafesi –bir başka deyişle her bir lazer noktasının etrafında bırakılacak sağlam deri alanı-, uygulanacak dalga boyu, deride ulaşması istenilen derinlik için doz ayarı ve lazerin dokuda kalacağı saniye gibi; hasarın, iyileşmenin yönünü belirleyecek şekilde yaratımıdır. Ki bu kontrolün sağlanması, tedavinin etki, tepki ve sonucunu belirleyecek kritik noktadır.

Deride oluşturulacak kontrollü hasar; deri yüzeyindeki iz’in özelliğine göre, dermatoloji hekiminiz tarafından atım öncesinde lazer üzerinden ayarlanır.

Ülkemizde 4 farklı dalga boyunda fraksiyonel lazer sistemi bulunmaktadır. Her bir sistemin deride hedef alıp etki gösterdiği ana madde ise sudur. Fraksiyonel lazerler deriye ulaştığında, derideki su moleküllerine enerjilerini bırakır. Uygulanan lazer, dalga boyuna göre suyu buharlaştıracağı gibi, kaynatabilir de. Buharlaşma enerjisi ile derimizde çok daha hızlı çalışmaya başlayan kollejen üreticisi fibroblastlar, kaynatma etkisi ile oluşan mikrotermalzone dediğimiz 1mm’den küçük yanık noktacıkları etrafında toplanan onarım hücreleri ile tedaviyi başlatır.

Uzun uzun anlatmaya çalıştığımı bu etkiye biz tıp dilinde kısaca “koagulasyon” ve “ablasyon” diyoruz. İşte bu ablasyon ile koagulasyon üzerindeki üstün kontrolü ile lazer, izlerimiz üzerinde en etkili tedaviyi yapmamızı sağlıyor.

İz Tedavisi ile İzler Tamamen Düzelir Mi? Ne Ölçüde Bir İyileşme Beklenir?

Lazer tedavileri, kontrollü onarım ile derideki en kuvvetli iz tedavisi yöntemidir. Onarım gücü, her insanda farklı seviyelerdedir. Aynı yaranın iki kişi üzerindeki onarım ve iyileşmesi farklı olduğu gibi, aynı kişinin aynı iz tedavisine farklı yaşlarda verdiği yanıtlar da değişiklik gösterebilir.

Şayet tedavi gerçekleştirdiğimiz kişide onarım gücü çok yüksek ise, izlerin tamamen düzeldiği gözlemlenmektedir. Hatta gençlerde ve özellikle henüz kırmızı olan sivilce izleri gibi yeni izlerde, izler tamamen kaybolabilir. Ancak bu, bizlerin iz tedavilerindeki ortalama beklentisi değildir.

Özellikle akne izlerinde 5 seansa ulaştığımızda, izlerin mevcut halinden %80 daha iyi olması beklenir. Çatlak tedavileri ve/veya dikiş, yanık, doku travması gibi nedenleri ve hasar seviyeleri çok farklı izlerde ise yüzde oranları farklılık göstermektedir.

Özellikle onarım gücünün düşük olduğu/olacağı izlerde; Kimyasal Soyma, Subsizyon, PRP, Kollojen Aşıları, Mezoterapi, Mikroiğneleme (Dermapen), Fraksiyonel Radyofrekans, Hyaluronik Asit Dolgu Uygulamaları gibi yardımcı tedaviler de sürece dahil edilmektedir.

Sorumuzun cevabına dönecek olursak:

Tüm bu nedenle, tedaviye başlarken “Tamamen düzelir mi?” veya “Ne kadar düzelir?” sorularına bir hekim olarak kesin cevaplar vermek doğru değildir.

Fraksiyonel İz Tedavisi ile Düzelme Kalıcı Mıdır?

Sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biri de, iz tedavilerinin kalıcı olup olmadığıdır. Evet, iz tedavilerindeki düzelme kalıcıdır. Buradaki bilgi kirliliği, sanırım kozmetik uygulamalarda da kullandığımız lazer ve diğer yöntemlerin düzenli aralıklarla tekrarlanmasından kaynaklanmakta. Madem konusu açıldı, kısaca bahsedelim:

Henüz yaşlanmayı durduracak bir yöntem olmadığı için; yaş aldıkça kaybedilen dokuyu yerine koymak ve henüz kaybedilmemiş olanı mümkün olduğunca uzun süre korumak için lazer ve dolgu uygulamaları belirli aralıklarla tekrarlanır. Ancak iz tedavilerinde sonuç, dokuda hatalı olarak gerçekleşmiş iyileşme sürecini baştan alarak, yani deri altında hasarı yeniden yaratarak, kontrollü ve doğru iyileşmenin sağlanması ile elde edilir. İyileşme, kesin bir sonuçtur. İyileşmiş bir izin zamanla geri gelmesi söz konusu değildir.

Fraksiyonel Lazer Uygulaması Ağrılı Mıdır?

Fraksiyonel lazer atışları, deri yüzeyinde sıcak dokunuşlar şeklinde hissedilir. Cildimizin sıcaklık hassasiyeti, bölgeye göre değişir. Bu nedenle, hasta konforu için uygulama, soğutucu hava üfleyerek yapılmaktadır. Soğutucu havanın fan hızı, hastanın isteğine göre azaltılıp arttırılabilmektedir.

İşlemin hemen sonrasında ise, tedavi için oluşturulan gözle görülmeyen mikro yanıklar (ısı adacıkları), soğuk uygulama isteği yaratacaktır. Özellikle uygulamadan sonraki ilk 10 dakika soğuk uygulama yapmak, oluşturulan kontrollü hasarın kontrollü iyileşmesi için ilk adımı oluşturmaktadır.

Ağrı konusuna gelecek olursak:

İşlem esnasında uygulanan soğuk hava ve işlem sonrası soğuk uygulama ile; hayır, yaşam konforunuza etki edecek ağrılı bir uygulama değildir.

Fraksiyonel Lazer Uygulamasından Kaç Gün Sonra Normale Dönerim?

Bu sorunun cevabını vermeden önce, her uygulamanın farklı cihaz ve doktorunuz tarafından belirlenecek farklı dozlarla uygulayabileceğini belirtmem gerekiyor. Bu yazımda sadece, kendi lazer uygulamalarımdan sonraki süreçten bahsediyor olacağım.

Öncelikle belirtmek isterim ki, uygulamadan sonraki ilk 20 dakikayı, kliniğimizde bizimle birlikte geçiriyorsunuz.  Sizi, uygulama bölgesindeki yangı hissi belirgin olarak rahatladıktan sonra taburcu ediyoruz.

İlk 24 saatinize, uygulama bölgesinde hafif bir pembelik ve şişlik eşlik ediyor. Bunu hatırlayarak, uygulama akşamına özel bir sosyal program yapmamanızı öneriyoruz.

Günde en az 3 kez kullanacağınız bakım kremlerinizle birlikte 24.saati tamamladığınızda, şişlik hissi belirgin oranda azalıyor. İkinci 24 saatin sonunda ise şişlik tamamen ortadan kalkmış ve pembelik geçmiş veya çok hafiflemiş olacak.

Mikrotermalzone’ların üzerinde minik kabuklanmalar, uygulama bölgesinde hafif bir esmerleşme görüntüsüne neden olabilir.  Yüz bölgesi çalıştığımızda ise, güneş gözlüğü ile güneşte kalmış gibi bir ton farklı görüntüsü ile karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle, bu mikro kabuklanmaların, bakım kremlerinizi düzenli kullanmanıza bağlı olarak 3 ila 7 gün içerisinde tamamen kaybolacağını belirtmek isterim. Pembelik ve/veya ton farkını ise basit fondötenle rahatlıkla kapatabilirsiniz. Ancak; ilk 48 saat değil! İlk kontrolünüzü yapacağımız 3.günün sonunda, yeterli onarım sağlanmış ise başlayabilirsiniz!

Bu noktada önerim, cuma ve cumartesi uygulamaları. Bu günler uygulama yaptığım hastalarım, pazartesi günü rahatlıkla normal hayatlarına dönüyorlar.

Fraksiyonel Lazerler Kaç Seans Uygulanır?

İz tedavilerinde seanslar, hasarın boyutu ve onarım gücüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama 5 ila 6 seans arasında tedavi tamamlanmış kabul edilir. Şayet mevcut izimiz için yeterli iyileşme seviyesine gelinmediği düşünülürse, tedaviye devam edilebilir.

İki Seans Arası Ne Kadar Sürer?

Kontrollü onarımın tam anlamıyla tamamlanma süresi 6 haftadır. Bu nedenle tedavi seanslarımızın arası 1,5 ay olarak belirlenir. Yaz ayları öncesine sıkıştırılan tedavilerde ayda bir uygulama yapılsa da, ideal olanın 1,5 ay olduğunu belirtmem gerekiyor.

Fraksiyonel Lazer Tedavisinin Etkisini Ne Zaman Görebilirim?

Kollajen dokunun vücut tarafından yeniden üretilip yara bölgesini doldurması, ortalama 8 haftayı bulabilir. Yani bir seansın etkisi, 2 ay sonra görülmeye başlar. Unutmayın: İz tedavileri, zaman ve sabır gerektiren tedavilerdir.

Fraksiyonel Lazerlerin Yan Etkisi Var Mıdır?

 Lazer cihazları, insan vücudu için çok güçlü cihazlardır. Cerrahi kesi ve ameliyatlarda kullandığımız bu lazer ile deride çalışırken, kontrollü kalmak gerekir. Dermatoloji hekiminizin uygulama sonrasındaki tedavilerine uyduğunuz takdirde, yan etki görme riskiniz oldukça düşüktür.

Oluşabilecek yan etkiler ne olabilir?

  • Elbette ki ilk sırada “leke”;
  • Yüzeyel deri bütünlüğü bozulduğu için “enfeksiyon”;
  • Tepkisel olarak hızla yayılabilen “uçuklar.”

Bu üç etki, fraksiyonel lazerlerin en olası yan etkileridir. Lekeden korunmak için, güneş ışınlarının dik olarak uzandığı yaz aylarında uygulama önerilmemektedir. Enfeksiyon ve uçuk etkileri ise, yeni teknoloji lazerlerde hemen hemen hiç gözlemlenmemektedir. Ancak tüm bu detaylar, yan etki göstermeyeceğiniz anlamına gelmez. Hekiminizle muhakkak iletişim halinde olmanız gerekir.

Doktorun Notu:

Hazır konusu gelmişken, yaygın bir şekilde karşılaştığım yanlış bir bilgiyi düzeltmek isterim: Hayır, lazerler deriyi inceltmez! Aksine, kollejen üretimini tetiklemesi sayesinde, derinin daha dinç, sağlıklı ve esnek bir şekilde kalınlaşmasını sağlar. Örneğin sağlıklı yaş alma ve/veya kozmetik amaçlı uygulanan lazerle anti-Agging tedavisi bu şekilde etki göstermektedir. Yılda en az 4 uygulama ile yaşa bağlı olarak azalan kollejen ve nem salgısı korunmakta, yöntem 1980’li yıllardan beri güvenle kullanılmaktadır.

Doğru bilgi, iyileştirir.

Sağlıkla ışıldayın…